Izricanje presude ratnom zločincu Ratku Mladiću

Informativne redakcije O kanala i Oslobođenja pripremaju specijalni program posvećen izricanju konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću. A naša ekipa će otputovati u Haag, kako bi u utorak, 8. juna, direktno u Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije pratila izricanje presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske.

- Iz Haaga će se javljati reporterka Indira Šahbazović, tako da će gledatelji O kanala uživo i iz prve ruke čuti izjave nakon presude i reakcije predstavnika udruženja žrtava koji će izricanje presude pratiti u Mehanizmu za Međunarodne krivične sudove. Prenijet ćemo i komentare predstavnika odbrane i tužilaštva. Ovaj specijalni program O kanala počinje u 14:15 sati. Riječ je o studijskoj emisiji čiji će domaćin biti urednik i voditelj Andi Mioč. Njegov sagovornik u prvom dijelu programa bit će doc. dr. Ermin Kuka, viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Nakon toga, u 16:30 sati uključujemo se uživo u izricanje presude, a potom se ponovo vraćamo u studio. Andi će razgovarati sa gostima, ovog puta sa predstavnicima pravosuđa, advokatima, haškim istražiteljima, predstavnicima udruženja žrtava, objašnjava Almir Šećkanović, direktor O kanala.

Tog dana planirane su i vanredne vijesti u programu O kanala, i to u 12:00 i 14:00 sati. Reporteri O kanala prenosit će reakcije uoči i poslije izricanja presude. Tako će se Adisa Herco javiti iz Srebrenice, Kenan Ćosić iz Prijedora i Banja Luke, a na ulicama Sarajeva bit će Belmina Čorbić.

- U Sarajevu ćemo pratiti konferenciju za medije bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH i sve druge reakcije i eventualna okupljanja. Donosit ćemo reakcije iz regije ali i svijeta. Emitirat ćemo i priče porodica žrtava genocida u Srebrenici, te prikazati retrospektivu slučaja Mladić, kao i hronologiju same presude, kaže Zerina Ćosić Vrabac, urednica informativnog programa O kanala.

Sve informacije uoči i poslije izricanja konačne presude Ratku Mladiću, kao i reakcije zvaničnika i javnosti, moći ćete pratiti na portalu oslobodjenje.ba. Za dnevni list Oslobođenje uoči izricanja presude pisat će prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Trenutak istine prof. dr. Rasima Muratovića bit će objavljen u prilogu Pogledi, u vikend izdanju Oslobođenja (5. i 6.6.2021.) za Oslobođenje o presudi govore i pišu dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari i Đuro Kozar, redovni kolumnista.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Share: